Yetişkinler 1 Kademe Okuma Yazma Kursu Sınav Soruları
Yetişkinler 1 Kademe Okuma Yazma Kursu Sınav Soruları
Yetişkinler 1 Kademe Okuma Yazma Kursu Sınav Soruları Ve cevapları. Yetişkinler I. Kademe Okuma Yazma Öğretimi Ve Temel Eğitim Programı Kursu Sınavında Çıkmış Sorular Ve Cevaplar.
Okuma Yazma 1 Kademe Sınavında Çıkmış Sorular İçin Sayfayı Aşağı Doğru Kaydırın.
Okuma Yazma Kursları Halk Eğitim Merkezlerinde Ücretsiz Olarak Açılmaktadır. Kurslara E-Yaygın Sisteminden E-Devlet Şifresi İle Kayıt Olunabilir.
Yetişkinler I. Kademe Okuma Yazma Öğretimi Ve Temel Eğitim Programı Süresi 160 Saattir. Kursa Okuma Yazma Bilmeyenler Katılabilir. Kurs Sonunda Kursiyerlere Okur Yazarlık Belgesi Verilir.
Okur Yazarlık Belgesi Olanlar Yetişkinler II. Kademe Temel Eğitim Programı Kursuna Katılarak İlkokul Eğitimine Denk Sayılan Belgeye Sahip Olabilirler.
Okuma-Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavı Herhangi Bir Şekilde Okuma Yazma Öğrenenlere Yönelik Olarak Düzenlenir. Yapılan Seviye Tespit Sınavında Başarılı Olanlara Okur Yazarlık Belgesi Verilir.
Dersler
Türkçe Dersi
Türkçe Dersinde Okuma Yazma Öğretiminde “Ses Esaslı Okuma Yazma Öğretimi” Esas Alınmıştır.
Yetişkinler 2 Kademe Okuma Yazma Kursu Sınav Soruları İçin Tıklayın.
Beceri Alanları
Dinleme / İzleme (Seslere Karşılık Gelen Harflerin Ayırt Edilmesi, Görsellerden Metin Hakkında Tahminde Bulunma)
Konuşma (Kelimeleri Anlamlarına Uygun Kullanma)
Okuma (Harfi Tanıma Ve Seslendirme, Hece Ve Kelime Okuma, Basit Ve Kısa Cümleleri Okuma, Kısa Metinleri Okuma, Akıcı Okuma, Anlama)
Yazma (Harfleri Tekniğine Uygun Yazma, Hece Ve Kelimeleri Yazma, Rakamları Yazma)
Yaşam Becerisi Dersi
Yaşam Becerisi Dersinde Yetişkinin Etkileşim İçinde Bulunduğu Tüm Sosyal Değişkenler Yakından Uzağa İlkesi Doğrultusunda Ele Alınmıştır. Bu Doğrultuda “Ben Ve Ailem, Çevrem, Ülkem” Olmak Üzere Üç Öğrenme Alanı Belirlenmiştir.
Matematik Dersi
Dersin İşlenişinde Temel Dört İşlem Becerisi Yetişkinlerin Günlük Yaşamlarında Yararlanabilecekleri Şekilde Verilmelidir.
Öğrenme Alanları
Sayılar Ve İşlemler (Doğal Sayılarla Toplama, Çıkarma, Çarpma, Bölme İşlemleri, Kesirler)
Geometri (Geometrik Şekiller)
Ölçme (Uzunluk, Alan, Çevre, Sıvı Ölçme, Tartma)
Veri İşleme (Veri Toplama Ve Değerlendirme)
Kimler Katılabilir
14 Yaşını Doldurmuş Olan Okuma Yazma Bilmeyenler
Kayıt İçin Gerekli Belgeler
Kimlik Belgesi Fotokopisi
Başarılı Olmak İçin Kaç Puan Alınmalıdır
Sınavda Tüm Dersler İçin 100 Üzerinden En Az 50 Puan Ve Üzeri Almak Gereklidir.
Yetişkinler 1 Kademe Okuma Yazma Kursu Sınav Soruları
Türkçe Dersi Sınav Soruları
1) Adınızı Ve Soyadınızı Yazınız.
Örnek Cevap: Bekir Soydan
2) Aşağıdaki Resimlerin Adlarını Yanlarına Yazınız.
= Kuş
= Üzüm
= Ağaç
= Pasta
“Hale Her Gün Siyah Montunu Giyip İşe Gidiyordu. Çiçekçide Çalışıyordu. Hem Eğleniyordu Hem de Para Kazanıyordu. En Çok Laleleri Seviyordu.”
3) Hale Ne Renk Mont Giyiniyordu?
Cevap: Siyah
4) Hale Nerede Çalışıyordu?
Cevap: Çiçekçide
5) Hale En Çok Hangi Çiçeği Seviyor?
Cevap: Lale
6) Siz En Çok Hangi Çiçeği Seviyorsunuz?
Örnek Cevap: Papatya
7) “K” Harfi İle Başlayan ya da “K” Harfinin İçinden Geçtiği 5 Kelime Yazınız?
1: Kadın
2: Kuzen
3: Adak
4: Kazak
5: Merak
8) Size Söylenilen Cümleleri Aşağıya Yazınız.
…………………………………………………
…………………………………………………
…………………………………………………
…………………………………………………
Yaşam Becerisi Dersi Soruları
Aşağıdaki Boşluklara Uygun Kelimeleri Yazınız?
1) Atatürk’ün Annesinin Adı ……. (Zübeyde) Hanım, Babasının Adı ..…. (Ali Rıza)Bey’dir.
2) İli …. (Vali) Yönetir , İlçeyi ………… (Kaymakam) Yönetir.
3) Türkiye’nin Başkenti ………… (Ankara)’dır.
4) Yangın Olduğunda …. (112) Numaralı Telefonu, Acil Tıbbi Yardım Gerektiğinde …. (112) Numaralı Telefonu Aramalıyız.
5) En Küçük Toplumsal Birime .…. (Aile) Denir.
Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Kursu Sınav Soruları İçin Tıklayın.
Matematik Dersi Soruları
1) 89 – 64 – 55 – 39 Sayılarını Küçükten Büyüğe Doğru Sıralayınız.
Cevap: 39 – 55 – 64 – 89
2) 500 Sayısının Okunuşunu Yazınız.
Cevap: Beş Yüz
3) Aşağıdaki Dikdörtgen Şeklindeki Tarlanın Çevresinin Uzunluğu Kaç Metredir?

Cevap: 33×11= 363 Metrekare
4) Aşağıdaki Toplama, Çıkarma İşlemlerini Yapınız?

Cevaplar:
24+21= 45
35+23= 58
13+12= 25
78-46= 32
49-30= 19
5) Bir Günde 5 Litre Süt Veren Bir İnek 4 Günde Kaç Litre Süt Verir?
Cevap: 5×4= 20
Okuma Yazma Soruları
Aşağıda Yazılı Cümlelerin Söylenerek Yazdırılması, Okutulması, İmla Kurallarına Uyulması
1) Ali Bugün Sokak Arasında Top İle Oyar
2) Ali Her Sabah Sıcak Süt İçer
3) Ayşe Her Akşam Eve Erken Gelir
4) Babam Fırından Her Gün Ekmek Alır
5) Babam Sabah Erkenden İş Yerine Gider
6) Zeynep Bahçede Arkadaşlarıyla Her Akşam İp Atlar
7) Minik Kedi Her Gün Süt İçer
8) Yeşil Kuş Açık Kafesten Kaçtı
9) Elif Parkta Her Gün Arkadaşları İle Oynar
10) Okula Her Sabah Erken Saatlerde Gidilir
Matematik Dersi Soruları
1) 1’den 10’a Kadar Rakamları Yazınız?
Cevap: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
2) Aşağıdaki Doğal Sayıları Rakamla Yazınız.
Beş: ? Kırk Sekiz: ? Otuz Altı: ? On: ?
Cevaplar:
Beş: 5
Kırk Sekiz: 48
Otuz Altı: 36
On: 10
3) Aşağıdaki Doğal Sayıları Yazıyla Yazınız.
44: ? 9: ? 25: ? 12: ?
Cevaplar:
44: Kırk Dört
9: Dokuz
25: Yirmi Beş
12: On İki
4) Aşağıdaki Ritmik Saymada ? Yerine Hangi Sayı Yazılmalıdır?
1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- ? – 9 – 10
Cevap: 8
5) Aşağıda Verilen Doğal Sayılardan Büyük Olanı Hangisidir?
7 – 3 – 9 – 4
Cevap: 9
6) 10 – 20 – 30 – K – 50 – 60 – 70
Yukarıdaki Ritmik Saymada K Harfi Yerine Hangi Sayı Gelmelidir?
Cevap: 40
Aşağıdaki Toplama İşlemlerinin Sonucunu Yazınız?
7) 4+3= ?
6+9= ?
Cevaplar
4+3= 7
6+9= 15
8) 42+16= ?
53+43= ?
Cevaplar
42+16= 58
53+43= 96
9) Aşağıdaki Çıkarma İşlemlerinin Sonucunun Yazınız?
8-5= ?
14-8= ?
Cevaplar
8-5= 3
14-8= 6
10) Ayşe’nin 12 Cevizi Vardı. 5 Tanesini Yerse Geriye Kaç Cevizi Kalır?
Cevap: 7
Yaşam Becerisi Dersi Soruları
1) Yaşadığınız Yerin Adını Yazınız.
Ülkemiz ………
Cevap: Türkiye
İl: ………
Cevap: İstanbul
İlçe: ………
Cevap: Üsküdar
2) Bayrağımızın Renklerini Yazınız.
……………………
Cevap: Kırmızı, Beyaz
3) Başkentimiz Neresidir?
………………………
Cevap: Ankara
4) Hastalandığımız Zaman Nerede Tedavi Oluruz?
A) Emniyette
B) Postanede
C) Hastanede
Cevap: Hastanede
5) Mahallemizi Kim Yönetir?
A ) Kaymakam
B) Muhtar
C) Vali
Cevap: Muhtar
6) Acil Durumlarda Hangi Numarayı Ararız?
A) 112
B) 111
C) 113
Cevap: 112
7) Anne, Baba Ve Çocuklardan Oluşan Aileye Ne Denir?
A) Geniş Aile
B) Kalabalık Aile
C) Çekirdek Aile
Cevap: Çekirdek Aile
8) Aşağıdakilerden Hangisi Doğal Afettir?
A) Yağmur
B) Deprem
C) Trafik Kazası
Cevap: Deprem
9) İlk Cumhurbaşkanımız Kimdir?
A) Atatürk
B) İsmet İnönü
C) Celal Bayar
Cevap: Atatürk
10) Aşağıdaki Davranışlardan Hangisi Olumlu Bir Davranıştır?
A) Kıskançlık
B) Kin
C) Hoşgörü
Cevap: Hoşgörü
Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Programı Sınav Soruları
1) Aşağıya Adınızı, Soyadınızı, Bulunduğumuz İlin Adını Yazınız? (9 Puan)
Adınız:
Soyadınız:
İlimizin Adı:
Cevap: Zeynep
Soyadınız: Yılmaz
İlinizin Adı: İstanbul
2) Birden Ona Kadar Rakamları Sırasıyla Yazınız. (10 Puan)
Cevap: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
3) Aşağıdaki Resimlerin Altlarına Adlarını Yazınız. (16 Puan)

4) Size Söylenilen 4 Cümleyi Yazınız? (20 Puan)
……………………………
……………………………
……………………………
……………………………
Cümleler
1) Ahmet Hasta Oldu.
2) Burak Futbol Oynarken Ayağını Sakatladı
3) Dayım Arabayı Garaja Park Etti.
4) Pazardan Elma, Çilek, Kiraz Ve Muz Aldık.
5) “B” Sesi İle Başlayan Dört Kelime Yazınız. (10 Puan)
Cevaplar
Beyaz
Bahar
Bidon
Bitkin
6) Aşağıdaki İşlemlerin Sonuçlarını Bulunuz. (20 Puan)
8+5= ?
12+34= ?
76-12= ?
59-25= ?
Cevaplar
8-5= 13
12+34= 46
76-12= 64
59-25= 34
Karınca
Bir Karınca Dereye Düşmüştü. Su İçen Güvercin Onu Gördü. Hemen Gagasıyla Bir Çöp Uzattı, Karınca Çöpe Tutunup Kıyıya Çıktı. Tam O Sırada Oradan Geçen Bir Avcı Güvercini Görüp Nişan Aldı, Karınca da Avcının Ayağını Isırdı. Adamın Atışı Boşa Gitti. Böylece Güvercin Kurtuldu.
Aşağıdaki Soruları Yukarıdaki Metne Göre Cevaplayınız.
7) Karınca Nereye Düşüyor? (5 Puan)
Cevap: Dereye
8) Güvercin Karıncayı Nasıl Kurtarıyor? (5 Puan)
Cevap: Gagasıyla Bir Çöp Uzattı
9) Karınca Güvercini Nasıl Kurtarıyor? (5 Puan)
Cevap: Avcının Ayağını Isırdı